הסכם ממון – נקודות המפתח ומה חשוב שיהיה בו / צמרת פרנט ורימונה פרקש 28.1.10 "כלכליסט"

הסכם ממון - נקודות המפתח ומה חשוב שיהיה בוחולקים עתיד: כך מסלקים את המוקשים הכספיים

חושבים על חיים משותפים? הסכם ממון יכול להסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. כלכליסט מגיש: מה צריך לכלול ההסכם, כיצד מאשרים אותו ומתי ניתן לבטלו

הנחתם בין בני זוג אם בכוונתם להינשא ואם לאו. ההסכם מסדיר ביניהם את כל ענייני הרכוש והוא רלבנטי במקרה של פרידה. עריכת הסכם כזה אמורה למנוע את המחלוקות שעשויות לצוץ במקרה של קרע בין בני הזוג. אלא שבישראל הסכם ממון עדיין אינו מקובל בנישואים ראשונים, בניגוד למדינות אירופיות כמו צרפת, למשל, שבה לא מתחילים את ההכנות לחתונה בלי לחתום תחילה על הסכם ממון. "בישראל עדיין רבים רואים בהסכם שכזה הסכם טרום גירושים במקום להתייחס אליו כבונה חיים ובונה עתיד שמאפשר לסלק מראש את כל המוקשים והדאגות בראשית הדרך. לכן להפך, צריך לראות בהסכם שכזה את הדבר הכי רומנטי", אומרת עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ארגון משפחה חדשה.

מה אומר החוק

חוק יחסי ממון בין בני זוג נכנס לתוקף בינואר 1974. "עד אז כל מי שהיה נשוי חל עליו הסדר שנקרא הלכת השיתוף. פירושו של דבר שהיחסים בין בני הזוג הם יחסים מאוזנים, שוויוניים, שאינם משקפים את הרישום בפועל של הנכסים שלהם. כלומר, גם אם למישהו היה רישום בטאבו של דירה, רכב או כל נכס אחר, במקרה של פרידה או גירושים החלוקה היתה צריכה להיות שווה בשווה", מסבירה רוזנבלום. החל בינואר 1974 השתנה ההסדר ומי שנישא מאז חל עליו הסדר שנקרא איזון משאבים, המתייחס לנכסים של בני הזוג. הסדר זה קובע שאם רכוש מסוים רשום על שם אחד מבני הזוג, למשל רישום בטאבו, הנכס הזה נחשב שלו ונשאר שלו גם במקרה של גירושים. "הבעיה היא שכדי להוציא את החוק לפועל צריך היה להתגרש או למות. החל ב־2009 החוק תוקן ואפשר לממשו גם בלי להגיע למצב של גירושים או מוות. אולם עדיין החוק לא חל על מי שלמשל בחרו לחיות ביחד כזוג ונחשבים ידועים בציבור. על אלה חלה עדיין הלכת השיתוף", אומרת רוזנבלום.

איור: שחר קובר

תפקידו של ההסכם

הסכם ממון אמור להתוות את הדרך שבה בני הזוג מבקשים להתייחס לרכושם. "מטרת ההסכם היא לקבוע את ההסדר הרכושי שלפיו יתנהלו בני הזוג עם פירודם, ולא להחיל עליהם את ההסדר הקבוע בחוק", אומרת עו"ד מתת פלסנר, המתמחה בדיני משפחה. לדבריה, "אם בני זוג חתמו על הסכם ממון, הרי שהוראות ההסכם גוברות על הכתוב בחוק יחסי ממון, והצדדים רשאים ליצור מערכת של עקרונות בדבר יחסיהם הרכושיים והכספיים, כפי רצונם".

השפעת אופי הקשר

מדריך להסכמים במשפחה

מדריך להסכמים במשפחה

פרטים נוספים על חשיבותו של הסכם הממון וטיפים לעריכת הסכם ממון תמצאו במדריך

משפחה חדשה להסכמים- להזמנת מדריך לחצו כאן

1. ידועים בציבור: מבחינת החוק מי שחיים יחד ומנהלים יחד משק בית משותף ולמהות הקשר ביניהם יש יסודות כלכליים ורגשיים, נחשבים ידועים בציבור. בישראל ידועים בציבור עדיין נחשבים כמי שחל עליהם עקרון השיתוף. לכן אם זוג חי יחד כידוע בציבור ולאחד מבני הזוג יש נכס או רכוש שהוא לא מעוניין לחלוק בו במקרה של פרידה, מומלץ שיעשה הסכם ממון.

איך מאשרים את ההסכם: כדי שלהסכם יהיה תוקף צריך לדאוג שיאשר אותו נוטריון או רשם נישואים (אם מדובר בזוג שעדיין לא נשוי אך מתכוון לעשות זאת) או בית משפט.

כדאי לדעת: "אם מדובר בזוג שחי כידוע בציבור ומתכנן להינשא בעתיד, חשוב להכניס בהסכם הממון סעיף שהסכם זה תקף גם אם בני הזוג יינשאו", אומרת רוזנבלום.

2: החוק כיום מתייחס לכל רכוש שרשום על שמו של אחד מבני הזוג ככזה שיישאר בבעלותו גם במקרה של גירושים. במקרים שבהם בן הזוג מעוניין לשנות את הזכויות על הנכס שבבעלותו הוא יכול להגדיר זאת בהסכם הממון. איך מאשרים את ההסכם: זוג נשוי חייב לעבור בבית משפט לענייני משפחה כדי לאשר את הסכם הממון, אחרת אין לו תוקף.

הסכם ממון - נקודות המפתח ומה חשוב שיהיה בו

עו"ד אירית רוזנבלום צילום: שאול גולן

. זוג נשוי

כדאי לדעת: כאשר מדובר בזוג נשוי, גם אם קיים הסכם ממון, כל שינוי שרוצים לערוך בהסכם זה מחייב אישור של בית משפט.

3. זוגות חד־מיניים: כיום אין הסדרים בחוק בנוגע לזוגות אלה, לכן קיימת חשיבות רבה לחתימה על הסכם ממון שכן במקרה של פירוק הזוגיות חוזה כתוב יכול להגן על כל אחד מהצדדים.

איך מאשרים את ההסכם: במקרה זה מספיק הסכם כתוב בין הצדדים, ואין חובה לאשרו בבית משפט.

כדאי לדעת: אם לא נחתם הסכם ממון, חלוקת הרכוש במקרה של פרידה נתונה לפרשנויות שונות של בתי המשפט.

מבנה הסכם הממון

הסכם הממון בנוי משורה של התניות ויכול לכלול אין ספור סעיפים, הכל בהתאם לרצונות והשקפת העולם של בני הזוג. קיימים גם הסכמים מדורגים שקובעים את השינויים שיחולו במשך השנים בהתאם למידת רצינות הקשר. הסעיפים המרכזיים שנותנים עליהם את הדעת בהסכמי ממון:

נכס או רכוש: הגדרה של עלות הנכס או הרכוש, הבעלות על הנכס וקביעה מה יקרה איתו במקרה של פרידה. אף שדירה שנרכשה לפני הנישואים אינה חלק מהרכוש המשותף לפי חוק יחסי ממון, קיימת פסיקה נרחבת המקנה זכויות בדירה לבן זוג שהתגורר בה שנים ארוכות, במיוחד אם הושקעו בדירה כספים משותפים או שולמה משכנתה במשותף. "לכן", אומרת עו"ד רות דיין וולפנר, המתמחה בדיני משפחה, "כאשר בני זוג מתגוררים בדירה השייכת לאחד מהם לפני הנישואים, הסכם הממון צריך להתייחס ספציפית לדירה זו, ואף לאפשרות של שיפוצים שייערכו בה ברבות השנים מכספים משותפים, או תשלום משכנתה על דירה זו".

חובות ומשכנתאות: בהסכם שכזה יכולה להיות התייחסות למשכנתה או לחובות קיימים או לחובות עתידיים – מי נושא בהם כיום ומי יישא בהם בעתיד ובאילו מצבים.

הוצאות: יש כאלה שבוחרים לפרט בהסכם הממון גם איך הם יישאו בהוצאות החיים המשותפים, החל בניהול כלכלת הבית וכלה בניהול חשבונות הבנק.

הכנסות: יש המפרטים לאן נכנסת המשכורת ולאן ייכנסו הכנסות נוספות המגיעות לאחד מבני הזוג או לשניהם בהווה ובעתיד.

ממון שיצטבר בעתיד: רבים מכניסים התייחסות לירושות, מתנות, פרסים וזכיות שניתנו בעבר או בהווה או שצפויות להתקבל בעתיד. ההסכם אמור להגדיר את היחס בנוגע לסכומים אלה במקרה של פרידה. "אנשים רבים אינם מודעים לכך שברגע שהם נתנו מתנות ולא קבעו איזושהי התניה לכך, כאילו הם ויתרו עליה מרגע הנתינה. לכן למשל הורים שנותנים לילדיהם סכום מסוים של כסף או נכס מסוים ורוצים להבטיח שהמתנה תישאר של בנם או בתם במקרה של גירושים, צריכים לדאוג להתנות זאת מראש, ולהגדיר זאת באמצעות הכנסת סעיף בהסכם הממון שיעבור אישור של בית משפט ויגדיר מה יקרה לכסף גם אם הוא התגלגל ושומש. כמו כן, מומלץ להתייחס ספציפית לאחוזי ההשקעה, למשל בדירה שנרכשת באמצעות כספים אלו. מלבד זאת, קיימת אפשרות להתנות קבלת ירושות כל עוד בני הזוג נשואים, למשל. התניה זו יכולה להיכתב גם ב"צוואה", אומרת רוזנבלום.

קניין רוחני: אם אחד מבני הזוג עוסק במקצוע שמזכה אותו בתמלוגים, מוניטין או שקיים בו פוטנציאל לקבל בעתיד תמלוגים וזכויות יוצרים, רצוי שגם דבר זה יהיה מוגדר בהסכם הממון.

פנסיות וקרנות השתלמות: כאשר מדובר בקרן פנסיה ניתן לקבוע בהסכם הממון איך תחולק בין בני הזוג הקצבה הפנסיונית לאחר הפרישה. עם זאת, במקרה של פטירת בעל קרן הפנסיה הקצבה החודשית תעבור לרשות בת הזוג כמחויב בחוק. כלומר, קרן הפנסיה אינה מחויבת להסכם הממון. בביטוחי מנהלים קיימים מוטבים, לכן הכסף לא מתחלק במקרה של גירושים או פטירה אלא אם כן בן הזוג כתוב כמוטב בפוליסה. בעוד שפנסיה מקבלים רק בגיל פרישה, קרן השתלמות ניתן למשוך כל שש שנים. חשוב שההחלטה למי שייכים כספי קרן ההשתלמות תהיה רשומה בהסכם.

שוק ההון: מי שברשותו כסף שמושקע בשוק ההון ירשום את הונו נכון ליום חתימת ההסכם. מובן שההתייחסות לכסף תהיה ביחס לערך שלו ביום פירוק הזוגיות או הנישואים ותשמור רק על זכויות הבעלות ולא על ערך הכסף. ההמלצה היא לציינם במפורש, ובמקרים מסוימים לצרף ראיה לקיומם להסכם עצמו, כמו תדפיס חשבון בנק או הוכחה אחרת.

ביטוחים: ביטוחי בריאות, חיים, דירה וכדומה אמורים להעניק פיצוי במצבים מסוימים. כדאי לקבוע מי יהיה זכאי לקבל אותם ובאילו תנאים.

השתנות התנאים: לא תמיד מעגנים בהסכמים מצבים של חידלון של אחד הצדדים בעקבות מחלה או תאונה, מה קורה במצבים פיזיולוגיים שונים, למשל אם בני הזוג לא מסוגלים להביא ילדים יחד, או במקרה שאחד הצדדים חוזר בתשובה. "אני דווקא לא תומכת בירידה מראש לפרטים הכי קטנים. אפשר תמיד להשלים פרטים בהמשך כאשר יודעים ומכירים טוב יותר את מהות הקשר. בכל מקרה, בהסכם ממון דינמי כל שינוי מחייב אישור של בית משפט", אומרת רוזנבלום.

ילדים: התייחסות לסעיף זה שכיחה במיוחד כשמדובר בפרק ב' שמעורבים בו גם ילדים לא משותפים. במקרה כזה על הגבר יש גם מטלה כלכלית המגולמת באמצעות תשלום דמי מזונות שגורעים מההכנסה החודשית המשותפת. חשוב להבטיח שהחובה הזאת לא תיפול על בן הזוג שלא קשור לזה, או לפחות להתייחס לנושא. כדאי לדעת בהקשר זה שאם אדם שחתם על הסכם ממון נפטר, יורשיו לא חייבים בהסדרים. הסכם הממון מחייב רק את שני הצדדים החתומים עליו. "ההמלצה שלי היא להוסיף צוואה על הסכם הממון, ואותה ניתן לשנות בכל עת כתנאי משלים להסכם", אומרת רוזנבלום.

קביעת מועד חלוקת הרכוש: מומלץ להתייחס בהסכם ממון למועד ודרך חלוקת הרכוש המשותף. למשל, לקבוע את מועד מכירת הדירה ואת אופן המכירה וחלוקת התמורה. כמו כן, אם הדירה שייכת רק לאחד מבני הזוג, מומלץ לציין בהסכם את מועד עזיבת הדירה של בן הזוג השני.

פורסם בקטגוריות: מאמרים, עדכונים וחדשות, עיתונות ותקשורתתגיות: , , , 1 תגובה

תגובה אחת

  1. אירית עמיר ציונית אירית עמיר ציונית
    Posted 18 ביוני 2011 at 21:56 | Permalink

    טיפ: הסכם ממון בין בני זוג או הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור, צריך שיהא פשוט וברור, שלא ניתן יהיה לפרשו בפירושים שונים ומשונים. הפשטות והבהירות אך יחזקו את ההסכם וייטיבו עם הצדדים. עו"ד אירית עמיר ציונית.

פרסם תגובה

שדות חובה מסומנים ב *

*
*

מותר להעזר בסימני HTML הבאים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

מרקטיזם - פרסום בגוגל / פרסום באאוטבריין