ארגון משפחה חדשה זכה בעתירה נגד ביטוח לאומי ומעתה גם גברים יקבלו זכויות לידה – תומר זרחין הארץ 16.3.09

עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"ל ארגון משפחה חדשה, שמייצגת, בכל הליכי הפונדקאות, את בני הזוג וזוג נוסף שעניינו מתברר בבית הדין לעבודה, אמרה אתמול ל"הארץ" כי "זהו נדבך חשוב בדרך להשוואת זכויות המשפחה החד-מינית. גישת המוסד לביטוח לאומי פגעה עד כה בזכויותיו וטובתו של ילד שבא לעולם לבני זוג גברים. מטרת הזכאות לדמי לידה היא לאפשר להורה מסור להעניק את הצרכים הבסיסיים החשובים ביותר לילדו בחודשי חייו הראשונים, והצרכים של הורה גבר זהים לצרכים של הורה אישה בתחום זה. הגיע הזמן שהמחוקק והרשויות יתאימו עצמם למציאות וימנעו אפליה ופגיעה בזכויות בסיסיות כמו הזכות למשפחה".

מעוניינים בהליך פונדקאות? צרו איתנו קשר בטלפון 03-5660504 (א'-ה' 09:00-18:00) או מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

למידע נוסף השאירו פרטים

יונתן גר קיבל ביום חמישי האחרון מכתב מסניף המוסד לביטוח לאומי בירושלים, שמאשר לו חופשת לידה של כחודשיים לרגל הולדת בנו הביולוגי, שנולד באמצעות אם פונדקאית בהודו. יונתן ובן זוגו, שהחל בינתיים בהליך אימוץ של בנם המשותף, מתקשים לעכל את הבשורה.

בני הזוג חיים יחד כבר 7 שנים. כשרצו להקים משפחה חשבו על אימוץ, אולם הבינו שרוב האפשרויות לאמץ בעולם ילד כגברים בודדים, קל וחומר כזוג הומואים, סגורות בפניהם. הם לא רצו בהורות משותפת עם אישה ישראלית שתלד את ילדם המשותף, שכן לדברי גר הם לא רצו להביא ילד לסיטואציה של הורים גרושים, בה ילד חי בשני בתים נפרדים. כמו כן, מבחינה חוקית היתה חסומה בפניהם הדרך להביא לעולם ילד באמצעות אם פונדקאית בישראל.

לבסוף החליטו יונתן ובן זוגו להתקשר עם קליניקה במומבאי, אליה יצאו  לבצע פונדקאות בחו"ל, אחרי שבחרו את תורמת הביצית ואת הפונדקאית. כשבועיים וחצי לפני הלידה הגיע הזוג למומבאי וקיבל הודעה שהפונדקאית קיבלה צירים. מיד אחרי הלידה הם שהו בחדר לידה, ואחרי שישה ימים השתחררו מבית החולים עם בנם. באמצע נובמבר הם חזרו לישראל.

גר נמצא בחופשת לידה כארבעה חודשים. לפני כחודש הגיש גר את טופס התביעה בסניף המוסד לביטוח לאומי, והופתע ממהירות התגובה. במכתב שקיבל אושרה לו חופשת לידה של 64 יום.

בעוד המוסד אישר את חופשת הלידה, הרי שהבקשה למענק אשפוז נותרה ללא החלטה. גר צירף לבקשתו קבלות בסכום של כ-10,000 שקל שהוציאו הוא ובן זוגו על האשפוז המשותף בבית החולים במומבאי. עלות הליך הפונדקאות בהודו, כולל ההוצאות הנלוות, מוערכת על ידי גר בסך כ-130,000 שקל.

גר, המשמש בשנה האחרונה מנכ"ל הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות, רואה באישור שלו הישג. "יש כאן לקיחת אחריות מצד הממסד לתהליך שנכפה עלינו. לנו אין אפשרות להביא ילד באמצעות פונדקאית בישראל, כי החוק לא מאפשר זאת. בהיעדר האפשרות הזאת, המדינה נאלצת להשתתף בעלות חלקית של ההליך שעברנו, בעצם זה שהיא מכירה בחופשת לידה".

יצוין כי בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מתנהל דיון במסגרתו עתרו זוג גברים, שהגישו תביעה תקדימית לקבלת דמי לידה לרגל הולדת זוג תאומות באמצעות אם פונדקאית בארה"ב.

באוקטובר 2008 פרסם "הארץ" כי המחלקה המשפטית במוסד לביטוח לאומי הודיעה אז לבית הדין שהיא מבקשת לדחות את המשך הדיון בתביעה, שכן ועדה מטעם המוסד, שבראשה עומדת יפה מרוז, מנהלת אגף גמלאות משפחה, בוחנת סוגיות אקטואליות הנוגעות לזכויות משפחות חד מיניות. המוסד התחייב אז שאם יימצא בעתיד פתרון לבעיה על ידי הצוות, הוא יחול גם על הזוג שעניינו נדון בבית הדין.

בהודעה שהגישה אז עו"ד עדה ליבוביץ, מהמחלקה המשפטית של המוסד, נכתב כי "בחוק הביטוח הלאומי אין פתרון לסיטואציות מעין אלה ולפיכך, לכאורה, אין התובע זכאי לתשלום דמי לידה ומענק לידה. יחד עם זה, כיוון שבשנים האחרונות מתעוררות בעיות מסוג זה, החליט המוסד לבחון את השינויים לרבות תיקוני חקיקה שנדרשים, כשהצוות הבודק צפוי להגיש את המלצותיו עד לסוף השנה".

לפי חוק עבודת נשים, האם זכאית לקבל חופשת לידה וכן האב שבת זוגו ילדה. החוק מקנה את אותן זכויות גם לגבר ואישה שאימצו ילד. חוק המוסד לביטוח לאומי מחיל את הזכויות על יולדת ובן זוגה באופן דומה.

עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"ל ארגון משפחה חדשה, שמייצגת יחד עם עו"ד דפנה כהן-סטאו, את גר ובן זוגו ואת הזוג הנוסף שעניינו מתברר בבית הדין לעבודה, אמרה אתמול ל"הארץ" כי "זהו נדבך חשוב בדרך להשוואת זכויות המשפחה החד-מינית. גישת המוסד לביטוח לאומי פגעה עד כה בזכויותיו וטובתו של ילד שבא לעולם לבני זוג גברים. מטרת הזכאות לדמי לידה היא לאפשר להורה מסור להעניק את הצרכים הבסיסיים החשובים ביותר לילדו בחודשי חייו הראשונים, והצרכים של הורה גבר זהים לצרכים של הורה אישה בתחום זה. הגיע הזמן שהמחוקק והרשויות יתאימו עצמם למציאות וימנעו אפליה ופגיעה בזכויות בסיסיות כמו הזכות למשפחה".

מהפך משפטי לעבר הורות חדשה

מבחינה משפטית, בשנים האחרונות חל מהפך ביחס המדינה להורות בתא המשפחתי ההומו-לסבי, ברובו בעידוד בג"ץ.

בשנת 2000 קיבל בג"ץ את עתירתן של בנות הזוג רותי וניקול ברנר קדיש, והורה למדינה לרשום את צו האימוץ המשותף שקיבלו בקליפורניה לילדה הביולוגי של אחת מהן, כצו חוקי. בעקבות התקדים, התחייבה המדינה בשנה שעברה בפני בג"ץ שאימוצים אחרים של ילדים ביולוגיים במשפחות חד-מיניות שנעשו בחו"ל יוכרו על ידי משרד הפנים. בשנת 2005 החליט בג"ץ להעניק לבנות הזוג טל ואביטל ירוס-חקק צו אימוץ הדדי בישראל, כך שכל אחת תאמץ את ילדיה הביולוגיים של בת זוגה.

בפברואר 2008 הודיע מזוז כי המונח "בן זוג" בחוק אימוץ ילדים כולל גם בן זוג מאותו מין. מזוז אמר אז שבמקרים בהם בן זוג מעוניין לאמץ את ילדו הביולוגי או המאומץ של בן זוגו ניתן לאשר זאת.

באפריל 2008 לאחר מאבק משפטי של ארגון "משפחה חדשה", המדינה הסכימה לרשום ילד זר כבנם החוקי של זוג גברים ישראלים, שאומץ על ידם בחו"ל שמונה שנים קודם. הרישום המלא התבצע בתעודת הזהות ללא צורך בהליך כפול של אימוץ.

למרות גישתו הליברלית, הביע מזוז ביולי 2008 התנגדות לאפשר פונדקאות בישראל לבני זוג מאותו מין.

בשבוע שעבר החליט בית המשפט לענייני משפחה ברמת גן להוציא צו אימוץ לפרופ' עוזי אבן ולבן זוגו ד"ר עמית קמה. השניים אימצו את יוסי אבן קמה, בן 30, אותו לקחו תחת חסותם לפני כ-14 שנה.

פורסם בקטגוריות: עיתונות ותקשורתתגיות: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , השאר תגובה

פרסם תגובה

שדות חובה מסומנים ב *

*
*

מותר להעזר בסימני HTML הבאים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

מרקטיזם - פרסום בגוגל / פרסום באאוטבריין